
Urban Sky Lab: hoe passen drones in de stad van morgen?
Waarom Urban Sky Lab?
Stel je een wereld voor waarin drones door de stad vliegen en onderdelen met spoed vanuit de haven bezorgen. Medicijnen worden bij ouderen afgeleverd, bruggen en kades geïnspecteerd door drones. Deze toekomst is misschien niet zo ver weg als we denken.
Deze toekomst was voor Architectuurcentrum Amsterdam en de gemeente Amsterdam aanleiding om begin 2024 een ontwerpopgave op te zetten voor architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten: Urban Sky Lab.
Drie teams
FABRICations, Studio TO CREATE en Inbo zijn in een tweedaagse design-sprint aan de slag gegaan met respectievelijk het Westelijk Havengebied, Amsterdam Zuidoost en RAI Amsterdam als cases voor Urban Sky Lab 2024.
Cases
Westelijk Havengebied / Noordzeekanaalgebied
-
Deze overgangszone wordt gekenmerkt door industriële vracht, scheepvaart en opslag. Schepen, treinen en vrachtwagens brengen producten naar dit gebied om naar hun bestemmingen te worden vervoerd. Hierdoor is het een logistieke hub voor levering en distributie. De bedrijven gevestigd in het Westelijk Havengebied zijn voornamelijk actief in de sectoren handel, administratie, diensten, energie en informatiediensten. In de nabije toekomst zal dit gebied gedeeltelijk worden getransformeerd tot een levendige werk-leefomgeving: Haven-Stad. Wat kunnen onbemande drone-toepassingen betekenen voor dit gebied? Er moeten opslagplaatsen, laad- en opslagpunten voor drones worden ontworpen. Het Westelijk Havengebied zou het startpunt kunnen zijn van een drone-corridor die de stad doorkruist. Hoe zal de levering van goederen (kleinere of grotere ladingen) eruitzien? Waar past de infrastructuur van de drone-corridor het beste? Tegelijkertijd vindt er een overgang plaats in de energievoorziening, wat zal de rol van drones zijn in deze transformatie?
Amsterdamse Poort + JC Arena Amsterdam-Zuidoost
-
De Amsterdamse Poort (Amsterdam Zuidoost) en het gebied rond de Johan Cruijff Arena vereisen een sociale en kleinschalige benadering bij het ontwerpen van een stedelijk landschap met betrokkenheid van drones. Hier vind je woongebouwen, een winkelcentrum, recreatiemogelijkheden (Ziggo Dome & Johan Cruijff Arena), een groot mobiliteitshub (metro, trein en auto's), kantoren, winkels en kleinschalige industrie. De Amsterdamse Poort transformeert van een winkelcentrum naar een buurt met gemengde functies (kantoren, wonen, winkelen, enzovoort). Hoe kunnen drones de lokale bedrijvigheid ondersteunen, evenementen op het gebied van sport en recreatie, of zelfs de leefbaarheid van buurten verbeteren? De stedelijke context bestaat uit architectuur uit de periode na 1965. Wat is de rol van dit type gebouwen bij het gebruik van drones? De deelnemers zullen de impact van drones op de bewoners, bezoekers en bedrijfseigenaren onderzoeken. Welke rol kunnen drones spelen in een kleinschalige buurt? En welke ontwerpaanpassingen moeten worden geïmplementeerd? Deze buurt ondergaat snelle veranderingen: nieuwe woongebieden vragen om nieuwe stedelijke voorzieningen. Hoe kunnen drones bijdragen aan deze transformatie?
Amsterdam RAI (Conferentiecentrum en gebied)
-
Het RAI-gebied ligt dicht bij het stadscentrum en het financiële district en heeft een mix van woongelegenheid (laagbouw uit de 20e eeuw en moderne hoogbouw), kantoren, grote infrastructuur en stadsvoorzieningen. Deze casestudy richt zich op de toepassing van drones die commerciële en civiele diensten mogelijk maken, zoals drones die worden gebruikt voor noodgevallen (ziekenhuizen, brandweer en politie), kantoren, logistiek en het RAI-congrescentrum. Veiligheid, geluids- en visuele vervuiling zijn grote problemen in dichtbebouwde stadscentra, dus hoe kunnen we een effectieve en gewenste infrastructuur ontwerpen? Mensen moeten nog steeds op een leefbare manier kunnen wonen en werken terwijl drones rondvliegen tussen noodgevallenvoorzieningen. Wat zijn interessante oplossingen voor deze gebouwtypologieën in het stedelijk systeem, bijvoorbeeld, wat is de rol van daken? Wat zal de komst van drones betekenen voor de kantoren en bedrijven gevestigd aan de Zuid-as en RAI?
Resultaten
In the zone! (INBO)
-
-
Download is spoedig beschikbaar
Urban Sky Lab (FABRICations)
-
-
De uitwerking is hier te downloaden
SkyReach (StudioToCreate)
-
SkyReach is een strategische kaart voor de uitrol van logistieke drone hubs, ontworpen om de lokale participatie-economie te stimuleren. Door het ontwikkelen van een strategische kaart voor logistieke drone hubs en servicepunten, streven we naar een maximale sociaaleconomische impuls voor Amsterdam Zuidoost, terwijl we de verstoringen van de leefomgeving tot een minimum beperken.
De strategische kaart is zorgvuldig gericht op drie essentiële pijlers: Gezondheid & Welzijn, Ondernemerschap en Educatie. Echter, wat SkyReach onderscheidt, is niet alleen de aandacht voor welvaart, maar ook de doelmatige aanpak van de uitdagingen met betrekking tot geluidsoverlast en privacy van drones. Dit wordt bereikt door een gecoördineerde regulering van het luchtruim, waarbij verschillende lagen worden gecreëerd die op maat zijn gemaakt voor de specifieke behoeften van elk HUB thema en de betrokken doelgroep.
Door functiemenging te bevorderen, wil SkyReach de verbinding tussen verschillende gebieden versterken en de gemeenschappen in Amsterdam Zuid, Oost en West dichter bij elkaar brengen.
Voor ouderen en de zorgsector betekent dit een revolutie in de toegang tot gezondheidszorg, met drones die snel en efficiënt medicijnen en medische benodigdheden kunnen bezorgen. Maar dat is nog niet alles; door ouderen te betrekken bij het beheer van de drone hubs, creëren we een gevoel van verbondenheid en betrokkenheid, waardoor eenzaamheid wordt bestreden en nieuwe kansen voor werkgelegenheid worden gecreëerd.
Voor het MKB biedt deze strategie een overvloed aan zakelijke mogelijkheden die ontstaan door de behoefte aan onderhoud, logistiek en ondersteuning rondom de drone hubs. Dit stimuleert niet alleen lokale bedrijven, maar bevordert ook technologische innovatie. En voor het onderwijs betekent dit een revolutie in de manier waarop studenten STEM-vakken ervaren. Door drones te integreren in lesprogramma's, krijgen studenten praktische ervaring en worden ze gestimuleerd om te streven naar carrières in de opkomende drone-industrie.
Kortom, SkyReach belichaamt niet alleen een visie op kaarten; het symboliseert een toekomst waarin drones hoog boven zweven, waar welvaart gedijt en gemeenschappen gedijen. Het opent de deur naar een tijdperk waarin de grenzen van de lucht eindeloos lijken te zijn en waarin innovatie en vooruitgang hand in hand gaan. Welkom in een wereld van mogelijkheden waarin SkyReach de weg wijst.
-
SkyReach is hier te downloaden
Indira van ‘t Klooster, managing director Arcam
‘De fysieke en digitale stad raken steeds meer verweven, maar de vaardigheden van veel architecten zijn hier niet op aangepast. Slimme mobiliteit, slimme energie, Open Data en het Internet of Things (IoT) - al deze nieuwe tools en informatiesystemen worden onderbenut in de ontwerpprocessen van hedendaagse architecten en stedenbouwkundigen.’
.”